flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Дніпровський райсуд міста Києва спростовує недостовірну інформацію, поширену Михайлом Соколовим на національному антикорупційному порталі «Антикор»

25 червня 2018, 16:36

 

25 червня 2018 року на національному антикорупційному порталі «Антикор» розміщено інформацію щодо судді Дніпровського районного суду міста Києва Шевченко Віри Миколаївни, яка не відповідає дійсності та підриває довіру до українського правосуддя.

Зокрема, в даній публікації зазначається, що відповідно до електронної декларації про майновий стан судді Віри Миколаївни Шевченко, яка міститься в Єдиному державному реєстрі декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, що розміщений на офіційному сайті НАЗК, у В.Шевченко є три квартири вартістю по 400 тис. грн кожна. Проте, така інформація не відповідає дійсності, оскільки в електронній декларації про майновий стан за 2017 рік суддя Шевченко В.М. зазначає одну і ту ж саму квартиру тричі, оскільки щодо цього житла як у Шевченко В.М. так і у членів її сім’ї, є відносини, які виникли з різних правочинів (право власності та право користування). Тож, позначення тричі одного й того ж самого нерухомого майна у відповідних розділах електронної декларації здійснено у відповідності та згідно до чинного законодавства.

Що ж стосується вартості квартири, то слід вказати, що в електронній декларації зазначається вартість саме права набуття майна у розмірі 402 000 грн згідно із правочином, відомості про який внесено в електронну декларацію про майновий стан за відповідний період, а не вартість квартири.

Далі, автор статті – Михайло Соколов, зазначає, що в Дніпровському районному суді міста Києва випадково виявилось відразу 5 вакантних посад суддів на час переведення судді Шевченко В.М. Однак, така інформація не відповідає дійсності, оскільки в Дніпровському районному суді міста Києва відповідно до штатного розпису ще й на сьогоднішній день залишається 8 вакантних посад.

Також, відповідно до Указу Президента України № 445/2017 «Про призначення та тимчасове переведення суддів» відповідно до частини п'ятої статті 126, частини першої статті 128, підпунктів 2 і 7 пункту 161 розділу XV "Перехідні положення" Конституції України та пункту 11 розділу III "Прикінцеві та перехідні положення" Закону України "Про Вищу раду правосуддя", переведено шляхом відрядження строком до шести місяців суддю Гребінківського районного суду Полтавської області ШЕВЧЕНКО Віру Миколаївну на роботу на посаді судді Дніпровського районного суду міста Києва.

У своїй публікації автор зазначає, що суддя Шевченко В.М. передала у власність неконкретизоване, на його думку, в документі рухоме та не рухоме майно на загальну суму більше 700 тис. грн. Дана інформація теж підлягає спростуванню, так як всі правочини, які вчинялися суддею Шевченко В.М., та з яких при цьому в дохід держави сплачені всі обов’язкові податки та збори, - відображені в електронних деклараціях за відповідний період на офіційному сайті НАЗК. При заповненні електронної декларації суддя дотримувалась меж публічності, які визначено чиним законодавством.

Таким чином, висловлені Михайлом Соколовим тези в статті «Путь судьи Веры Шевченко во времени и пространстве: как судебно-воровской клан нажил миллионное состояние» є перекручуванням фактів та поширенням недостовірної інформації.

Дніпровський районний суд міста Києва звертає увагу представників ЗМІ, що поширення неправдивої та недостовірної інформації, нехтування правами та інтересами фізичних осіб, висловлювання необґрунтованих обвинувачень на адресу суду, судді з метою дискредитації судової гілки влади свідчать про недостатність професіоналізму, моральних якостей та правової культури представників ЗМІ.

Оприлюднення такого роду інформації - недостовірної та неперевіреної, підриває довіру не лише до суду, а й до судової системи в цілому, а також дискредитує її.

У майбутньому перед поширенням інформації про Дніпровський районний суд міста Києва та суддів, для перевірки її достовірності просимо обов’язково звертатися до прес-служби суду.

Зважаючи на вищевикладене, вважаємо, що публікація Михайла Соколова, яка надрукована на національному антикорупційному порталі «Антикор», підлягає негайному видаленню як така, що не відповідає дійсності.  

Прес-служба суду