flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суддю Дніпровського районного суду міста Києва визнано однією із кращих у практиці успішного застосування рішень Європейського суду з прав людини!

25 січня 2017, 16:04

        Утвердження та забезпечення прав і свобод людини – головний обов’язок держави, який реалізовується шляхом створення відповідних умов для їх втілення, охорони та захисту як на внутрішньодержавному, так і на міжнародному рівні. Найбільш ефективні процедури захисту прав людини вироблені у межах європейського правового простору.

Одним із виключно важливих елементів успішної реалізації у цьому напрямку є досягнення певного рівня узгодженості українського законодавства із правом Європейського Союзу. Судова практика Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ) є об’єктивним критерієм оцінки правової системи кожної держави-учасниці Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод. Водночас вона є унікальним інструментарієм в національне законодавство, судову й адміністративну практику міжнародних стандартів захисту прав людини.

Україна прагне стати повноправним членом Європейського Союзу, тому її законодавство у сфері забезпечення прав людини і практика його застосування мають відповідати європейським правовим стандартам.

 

23 січня 2017 року за підтримки Посольства Швеції в Україні в рамках проекту з інституційної розбудови Української Гельсінської спілки з прав людини (УГСПЛ), а також Міністерства міжнародних справ Канади в рамках проекту УГСПЛ «Права людини понад усе» відбулась церемонія оголошення результатів дослідження «Precedent UA – 2016» практики національних судів щодо застосування рішень ЄСПЛ за статтею 5 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод («Право на свободу та особисту недоторканість»).

Організаторами заходу виступили Українська Гельсінська спілка з прав людини спільно з представниками Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ, Уповноваженим Верховної Ради України з прав людини та Урядовим уповноваженим у справах Європейського суду з прав людини.

Приємно зауважити, що Дніпровський районний суд міста Києва відзначено серед судів України, які найбільше керуються рішеннями ЄСПЛ.  Цьогоріч у рамках дослідження «Precedent UA – 2016» було відзначено суддю Дніпровського районного суду міста Києва, а саме: Оксану Володимирівну Бірсу, яка увійшла у рейтинг десяти кращих суддів, які найбільш часто та релевантно застосовують рішення ЄСПЛ за статтею 5 вищезазначеної Конвенції.

Усі нагороджені отримали дипломи та спеціальну відзнаку – статуетку соняшника, яка, як пояснюють організатори, символізує потяг до сонця, тобто до світла прав людини, до якого усі суди мають повертатися за будь-яких обставин.

 

Під час урочистого прийому виконавчий директор Української Гельсінської спілки з прав людини Аркадій Бущенко зазначив, що якщо у 2015 році вивчалась практика застосування рішень ЄСПЛ українськими судами взагалі, то цього разу експерти розглядали тільки застосування статті 5 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод. Як свідчать результати  дослідження, багато суддів застосовують рішення ЄСПЛ досить активно.


 

Інформує Прес-служба Дніпровського районного суду  міста Києва