flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

До уваги представників ЗМІ та громадськості!

29 грудня 2023, 15:54
У зв’язку з чисельними публікаціями у ЗМІ з приводу винесеного 13 грудня поточного року судом рішення у справі ексберкутівців щодо розгону Майдану 30 листопада 2013 року вважаємо за необхідне довести до відома громадськості ДОСТОВІРНУ інформацію щодо підстав ухваленого судом рішення.
⚖️ В провадженні Дніпровського районного суду м.Києва перебувало кримінальне провадження за обвинуваченням Козачишина О.В. та Бетлія В.О. у вчиненні кримінальних правопорушень під час подій, які відбувались в ніч з 29.11.2013 на 30.11.2013 на Майдані Незалежності у м.Києві.
▶️ Вказані особи обвинувачувалися у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч.2 ст.28 ч.4 ст. 41, ст. 340 КК України (в редакції Закону України № 2341-14 від 05.04.2001); ч. 2 ст. 28, ч. 4 ст. 41, ч. 2 ст. 365 КК України (в редакції Закону України № 746-VII від 21.02.2014), ч. 2 ст. 28, ч. 4 ст. 41, ч. 1 ст. 366 КК України (в редакції Закону України № 3207-VI від 07.04.2011.
Справа надійшла до суду 18 березня 2021 року.
Протягом судового розгляду даного провадження було проведено 52❗️ судових засідання, під час яких було досліджено 11❗️томів документів, наданих стороною обвинувачення, та переглянуто більше 100❗️ годин відеозаписів, допитано потерпілого та 19 ❗️свідків, до яких неодноразово застосовувався примусовий привід, оскільки прокурор не міг з об’єктивних причин забезпечити їх участь.
📣 Також під час судового розгляду стороною обвинувачення в порядку ст.338 КПК України було змінено раніше пред’явлене Козачишину О.В. та Бетлію В.О. обвинувачення, внаслідок чого судом, як того вимагають норми діючого законодавства, було здійснено повторне часткове дослідження доказів, а також нових долучених до справи документів та відеозаписів.
Вказані НЕЗАЛЕЖНІ ВІД СУДУ ОБСТАВИНИ звичайно вплинули на тривалість судового розгляду у даній справі, яка розглядалася суддею ОДНООСОБОВО протягом більше двох років в умовах введеного в країні карантину, воєнного стану та в певний період активних бойових дій на території міста Києва.
Про складність даної справи наочно свідчить і тривалість протягом 7 ❗️років досудового розслідування, яке здійснювалося ГРУПОЮ у складі 8 ❗️слідчих ГПУ, Державного бюро розслідувань за процесуального керівництва ГРУПИ у складі 20 ❗️прокурорів.
Ухвалою суду від 13 грудня 2023 року дійсно було задоволено клопотання сторони захисту про закриття провадження у справі у зв’язку із закінченням строків давності притягнення до кримінальної відповідальності, а саме 10 років з моменту вчинення інкримінованого злочину.
Відповідно до вимог закону таке клопотання сторони захисту має бути розглянуто судом невідкладно❗️ і це є обов’язком❗️, а не правом суду.
Вирішуючи зазначене клопотання, суд керувався нормами чинного законодавства, а також правовою позицією Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду (у справі №552/5595/18) щодо звільнення обвинуваченого від кримінальної відповідальності.
Зокрема, як зазначено в ухвалі суду, визнання винуватості є правом, а не обов`язком обвинуваченого, а отже невизнання вказаними особами своєї вини у вчиненні кримінального правопорушення за наявності їхньої згоди на звільнення від кримінальної відповідальності не може бути перешкодою в реалізації ними свого права на таке звільнення та правовою підставою для відмови судом у задоволенні заявленого клопотання. Передбачений законом інститут звільнення обвинуваченого від кримінальної відповідальності не пов`язує такого звільнення з визнанням ними своєї вини у вчиненні злочину.
З ухвалою суду у даному провадженні можна ознайомитися в Єдиному державному реєстрі судових рішень за посиланням ➡️ https://reyestr.court.gov.ua/Review/115657710.
⚖️🤝 Дніпровський районний суд м.Києва завжди відкритий до комунікації з представниками засобів масової інформації, громадськості та готовий надати коментарі за відповідними запитами.
📣❗️Закликаємо до взаємної поваги та інформаційної гігієни, а також об’єктивного висвітлення інформації про стан та результати судових справ.
Прес-служба суду.
P.S. УТОЧНЕННЯ☝️.
Прокурором Офіс Генерального прокурора та представником потерпілого подано апеляційні скарги на дану ухвалу суду.
Тому відповідно до вимог закону справу буде направлено до Київського апеляційного суду для розгляду по суті поданих учасниками апеляцій.