flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Рубрика «Суд ухвалив» Ухвалено вирок у справі відносно голови одного з окупаційних судів АР Крим

03 листопада 2023, 13:24
Рубрика «Суд ухвалив»⚖️
Ухвалено вирок у справі відносно голови одного з окупаційних судів АР Крим
🖋️ 01 листопада 2023 року, Дніпровським районним судом міста Києва ухвалено вирок, яким громадянина України І. визнано винуватим у вчиненні злочину, передбаченого ч.1 ст.111 КК України (державній зраді, тобто діянні, умисно вчиненому громадянином України на шкоду суверенітетові, територіальній цілісності та недоторканності України: наданні іноземній державі, та її представникам допомоги в проведенні підривної діяльності проти України).
🖋️ Так, судом встановлено, що громадянин України І., займаючи посаду судді Центрального районного суду міста Сімферополя, достовірно знаючи про тимчасову окупацію Російською Федерацією Автономної Республіки Крим та м.Севастополя, в порушення вимог Конституції та законів України, добровільно продовжив роботу у складі незаконного органу судової влади РФ на території АР Крим на посаді так званих «громадян, які заміщають посади суддів судів, що діють на територіях Республіки Крим та міста федерального значення Севастополя», та у подальшому був призначений на посаду голови «Симферопольского районного суда Республики Крым РФ».
Таким чином, судом визнано доведеним, що своїми діями та рішеннями він сприяв становленню та зміцненню окупаційних органів правосуддя на півострові, а також надавав допомогу представникам іноземної держави у проведенні підривної діяльності проти України.
🖊️ Судовий розгляд даного кримінального провадження здійснювався протягом майже двох років, за відсутності обвинуваченого (in absentia), з обов`язковою участю захисника, яка реально була забезпечена державою.
Під час розгляду справи суд, зберігаючи неупередженість та безсторонність, надав особливого значення охороні прав та законних інтересів обвинуваченого як учасника кримінального провадження, яке відбувається за його відсутності, забезпеченню повного та неупередженого судового розгляду з тим, щоб до обвинуваченого була застосована належна правова процедура в контексті приписів ст.2 КПК України з дотриманням всіх загальних засад кримінального провадження, з урахуванням особливостей, встановлених виключно законом.
📝Суд призначив обвинуваченому максимальне покарання у виді позбавлення волі на строк 15 років з конфіскацією всього належного йому на праві власності майна.
🖌️На даний час вирок не набрав законної сили та може бути оскаржений в апеляційному порядку упродовж 30 днів з дня його проголошення.
Відповідно до статті 62 Конституції Україні особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.
📝Головуючий у справі - суддя Іваніна Ю.В.
З повним текстом вироку можна ознайомитися у Єдиному реєстрі судових рішень (справа №755/2080/22).