flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Особа, яка внаслідок злочину втрачає життя, тобто найвищу цінність, відповідно до ст.3, 27 Конституції України, щонайменше має право бути почутою у справі, де аналізуються причини її смерті

27 червня 2023, 14:15
 
«Особа, яка внаслідок злочину втрачає життя, тобто найвищу цінність, відповідно до ст.3, 27 Конституції України, щонайменше має право бути почутою у справі, де аналізуються причини її смерті…»
Таке правило сформував суд у вироку, ухваленому 26 червня 2023 року у справі за фактом нападу на Катерину Гандзюк, приймаючи до уваги та оцінюючи її прижиттєві показання.
📣 У зв’язку із суспільним резонансом даної справи, вважаємо необхідним довести до відома громадськості короткий зміст даного судового рішення.
1️⃣ Даним вироком Владислав Мангер та Олексій Левін визнані винуватими у вчиненні злочину, передбаченого ч.3 ст.27 ч.2 ст.28 ч.2 ст.121 КК України, - організація вчинення умисного тяжкого тілесного ушкодження, небезпечного для життя в момент заподіяння, вчиненого способом, що має характер особливого мучення, з метою залякування потерпілого, на замовлення, що спричинило смерть потерпілого, за попередньою змовою групою осіб.
➡️ При цьому кваліфікація інкримінованого слідством злочину судом НЕ ЗМІНЮВАЛАСЯ❗️, Владислав Мангер та Олексій Левін НІКОЛИ НЕ ОБВИНУВАЧУВАЛИСЯ У ВБИВСТВІ❗️, і саме такий обвинувальний акт за ч.3 ст.27 ч.2 ст.28 ч.2 ст.121 КК України у серпні 2020 року надійшов на розгляд суду.
➡️ Відповідно до вимог закону суд НЕ МАЄ ПРАВА ❌ вийти за межі пред’явленого обвинувачення з метою погіршення становища обвинувачених, зокрема, перекваліфікувати їх дії на умисне вбивство.
2️⃣ Призначене судом покарання є МАКСИМАЛЬНО ❗️можливим за ч.2 ст.121 КК України, у якій обвинувачувались Владислав Мангер та Олексій Левін.
➡️ У вироку чітко зазначено, що строк відбування покарання Владиславу Мангеру та Олексію Левіну обраховується з розрахунку один день попереднього ув'язнення відповідає одному дню позбавлення волі – тобто «день за день» ❗️, а не «день за два» згідно закону Савченко» ❌.
➡️ До набрання вироком законної сили запобіжний захід обвинуваченим у вигляді тримання під вартою залишено судом без змін, вони продовжують утримуватися у слідчому ізоляторі.
3️⃣ Вироком суду задоволено ПОВНІСТЮ ❗️цивільні позови батька, матері та цивільного чоловіка Катерини Гандзюк та стягнуто на користь КОЖНОГО з них по 5000000 (пʼять мільйонів) гривень завданої моральної шкоди.
🖌️ Задовольняючи повністю цивільний позов потерпілих, суд також зазначив у вироку, що смерть рідної людини, це не відновлювана втрата, що спричиняє страждання та хвилювання. Встановити ціну людського життя, повернути близьку людину неможливо. Моральну шкоду не можна відшкодувати в повному обсязі, так як немає, і не може бути точних критеріїв майнового виразу душевного болю, спокою, честі, гідності особи. Будь-яка компенсація моральної шкоди не може бути адекватною дійсним стражданням, тому будь-який її розмір буде мати суто умовний вираз.
4️⃣ Суму застави у розмірі 1152600 (один мільйон сто п’ятдесят дві тисячі шістсот) гривень 00 копійок, яка свого часу була внесена заставодавцем за Владислава Мангера, суд звернув в дохід держави, перерахувавши на спеціальний рахунок для збору коштів на підтримку Збройних Сил України 🇺🇦.
▶️ В даному випадку суд виходив з необхідності підтримання обороноздатності української армії з метою негайного надання відсічі збройній агресії та сприяння обороні України шляхом максимально широкого залучення грошових коштів для забезпечення воєнної безпеки, суверенітету і територіальної цілісності держави, стримування і відсічі агресії.
5️⃣ Арешт, накладений на майно обвинувачених (автомобілі, будинки, земельні ділянки та інше), суд залишив без змін ❗️з метою забезпечення заявленого потерпілими цивільного позову про відшкодування моральної шкоди.
➡️ Цим же вироком суд стягнув солідарно з Владислава Мангера та Олексія Левіна на користь держави процесуальні витрати на залучення експертів в сумі понад 150 тисяч гривень.
6️⃣ Протягом майже трьох років з початку розгляду справи судом проведено понад 120 судових засідань, в тому числі під час дії карантину та воєнного стану, що значно ускладнювало хід процесу. Було допитано велику кількість свідків як сторони обвинувачення, так і сторони захисту, експертів, спеціаліста. Допит ключових свідків тривав декілька днів, враховуючи велику та необхідну кількість питань, що ставилися їм сторонами.
➡️ Захист, керуючись своїми законними правами, клопотав про виклик до суду більше 100 ❗️свідків, переважна більшість яких проживає на території Херсонської області, частина якої була окупованою певний час, інша – нажаль залишається такою до сьогодні.
Відповідно до вимог закону судом вживалися усі необхідні заходи для належного виклику даних свідків (в тому числі розміщення оголошення в пресі, застосування приводів, що є вимогою закону), що звичайно вплинуло на тривалість судового розгляду.
7️⃣ Оголошений вирок налічує 216 аркушів, містить багато розділів, підрозділів та пунктів 📝.
🔖 Зі змісту вбачається, що судом проаналізовано велику кількість доводів як сторони обвинувачення, так і сторони захисту, яка протягом тривалого процесу стверджувала про ✔️відсутність мотиву у обвинувачених, ✔️неправильну кваліфікацію їх дій, вважаючи що їх дії слід кваліфікувати за менш тяжким злочином, ✔️наявність ексцесу виконавця і т.д. Відповідь на доводи сторін є обов’язком суду❗️, тому це наведено у вироку.
Також матеріали справи містять понад 2 томи 📖 скарг сторони захисту, які також обов’язково мали бути розглянуті судом під час ухвалення вироку.
8️⃣ Вирок не набрав законної сили❗️і може бути оскаржений обвинуваченими, їх захисниками та іншими учасниками протягом 30 днів з дня його проголошення.
✔️ З усіма рішеннями суду в цій справі можна ознайомитися в Єдиному реєстрі судових рішень за номером 757/31502/20
Прес-служба суду