flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Відбулась робоча зустріч суддів Дніпровського районного суду міста Києва в рамках Проєкту «Впровадження відновного правосуддя в Україні»

11 листопада 2020, 10:31

09 листопада в приміщенні Дніпровського районного суду міста Києва відбулась робоча зустріч між представниками ГО «Інститут миру і порозуміння» в партнерстві з Верховним Судом, за підтримки Фонду Демократії ООН, що реалізовує Проєкт «Впровадження відновного правосуддя в Україні» та суддями кримінальної спеціалізації Дніпровського районного суду м. Києва.

У рамках Проєкту створено Координаційну Раду за участі представників Верховного Суду, Офісу Генерального прокурора, Міністерства юстиції та інших експертів у галузі кримінальної юстиції з метою зміцнення стійкості українських громад шляхом застосування відновного правосуддя для попередження злочинності, врегулювання конфліктів та підтримки примирення потерпілого та обвинуваченого у кримінальному провадженні.

Група експертів Координаційної ради в складі провідних фахівців у сфері кримінальної юстиції розробила Механізм впровадження відновного правосуддя у кримінальному провадженні в суді першої інстанції.

Судді Дніпровського районного суду міста Києва мають за мету приєднатися до Проєкту та зробити внесок у запровадження передового європейського досвіду, який довів, що відновне правосуддя має потужний потенціал у зміцненні довіри до суду завдяки виявленню й задоволенню інтересів потерпілого і правопорушника в збалансований, справедливий та заснований на співпраці спосіб. Цей підхід дасть змогу накопичувати й узагальнювати практику примирення з метою розвитку інституту примирення в українському кримінальному процесі. Зазначене зберігатиме час і бюджет правоохоронних органів та органів судової влади.

Упровадження програм примирення також впливає на питання відшкодування завданої шкоди. Це, зокрема, допомагає потерпілим отримувати моральне та матеріальне відшкодування і задоволення в результаті здійснення правосуддя. Відновне правосуддя підтримує відчуття відповідальності в обвинувачених, надаючи їм можливості для виправлення завданої злочином шкоди, для подальшої реінтеграції в суспільство, що створює умови для відновлення і взаєморозуміння, а також сприяє попередженню вчинення цими особами нових злочинів.

Програма примирення (медіація у кримінальних провадженнях) укріплює і відновлює традиції миротворчості та співчуття, сприяє вихованню громади та закріпленню в суспільстві гуманістичних цінностей.

Під час робочої зустрічі суддями обговорено Механізм впровадження відновного правосуддя у кримінальному провадженні в суді першої інстанції, який був розроблений групою експертів у сфері кримінальної юстиції в рамках проєкту «Впровадження відновного правосуддя в Україні», який реалізується ГО «Інститут миру і порозуміння» у співпраці з Верховним Судом за підтримки Фонду демократії ООН (UNDEF).

Прес-служба суду.