flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Відбувся круглий стіл за участю судді Дніпровського районного суду міста Києва Левко Віри Богданівни

14 травня 2018, 10:09

Відповідно до плану заходів Університету, в Правничому коледжі Львівського національного університету імені Івана Франка відбувся круглий стіл на тему: «Актуальні питання кваліфікації злочинів, які викликають колізії в судовій практиці» з участю судді кримінальної спеціалізації Дніпровського районного суду м. Києва Левко Вірою Богданою. Даний захід проводився в рамках вивчення курсу Кримінальне право з метою розвивати інтелектуальні здібності щодо розуміння кваліфікації злочинів, мислення щодо відмежування окремих видів кваліфікації злочинів з використанням наочних прикладів та обговорення різних точок зору стосовно проблемних питань, які виникають в судовій практиці.
На початку заходу студентів було ознайомлено з історичним розвитком поняття кваліфікації злочинів, видами кваліфікації злочинів, проаналізовано принципи кваліфікації злочинів.
Як зазначила Віра Богданівна кваліфікація злочинів лише на перший погляд виглядає як суто технічна операція, яка зводиться до пошуку відповідної статті КК, що охоплювала б своїм змістом конкретний випадок. Насправді кваліфікація злочинів — завжди складний та відповідальний процес встановлення та правового закріплення висновку стосовно суті вчиненого суспільно небезпечного діяння. 
«Помилкова кваліфікація призводить до неправильної як правової, так і соціально-моральної оцінки діяння. Особливо неприпустимі помилки, коли кваліфікуються як злочин діяння, які не містять ознак складу злочину. На підставі такої кваліфікації може бути засуджена особа, яка фактично не вчинила злочину» — наголосила суддя.
Зокрема в ході заходу було проаналізовано найбільш поширені в практиці помилки, пов’язані з неточною кваліфікацією, викликаною нечітким розмежуванням суміжних складів злочинів. Наприклад, коли злісне хуліганство кваліфікується як злочин проти здоров’я людини, розбій — як грабіж та ін. У таких випадках не лише дається помилкова правова кваліфікація злочину, а й неправильна його соціально-моральна оцінка. Такі помилки як зауважила пані Віра можуть призвести до призначення невиправдано суворого або, навпаки, більш м’якого покарання, а в окремих випадках до безпідставного звільнення людини від кримінальної відповідальності. 
«Таким чином, помилки у кваліфікації негативно впливають на боротьбу зі злочинністю, порушують права людини, підривають авторитет судової влади» — наголосила Віра Богданівна.
Наприкінці заходу суддя-доповідач відповіла на багаточисельні запитання студентів, які в свою чергу закріплювали отримані під час заходу знання вирішенням практичних завдань побудованих на реальних судових рішеннях.

Прес-служба суду