flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Пам’ятка для представників ЗМІ щодо особливостей висвітлення судового розгляду справ у залі судового засідання

07 листопада 2017, 14:48

 Памятка для представників ЗМІ щодо особливостей висвітлення судового розгляду справ у залі судового засідання

 

Шановні представники засобів масової інформації!

Ця Пам’ятка розроблена для забезпечення зручності та ефективності Вашої роботи у Дніпровському районному суді м. Києва під час висвітлення судового розгляду справ у залі судового засідання.

         Дніпровський районний суд м. Києва  всіляко сприяв і надалі сприятиме журналістам у виконанні ними професійних обов’язків.

У відповідь ми просимо представників мас-медіа, які відвідують приміщення суду, дотримуватися певних правил поведінки в суді, процесуальних вимог, передбачених законодавством, та загальноприйнятих морально-етичних норм.

Упевнені, що разом ми зможемо достойно виконувати важливу суспільну функцію – повно та оперативно інформувати громадськість про хід розгляду соціально значущих справ у судовому порядку.

 

Вважаємо за необхідне зазначити, що розгляд справ в судах проводиться відкрито.

Суд ухвалою може оголосити судове засідання або його частину закритими з метою нерозголошення державної чи іншої таємниці, що охороняється законом, захисту особистого та сімейного життя людини, в інтересах малолітньої чи неповнолітньої особи, а також в інших випадках, установлених законом.

 

Під час розгляду справи в закритому судовому засіданні можуть бути присутні ЛИШЕ особи, які беруть участь у справі, а в разі необхідності - експерти, спеціалісти, перекладачі та свідки.

Якщо під час закритого судового засідання буде встановлено, що інформація з обмеженим доступом є суспільно значимою або доступ до інформації обмежено з порушенням закону, суд постановляє ухвалу про її дослідження у відкритому судовому засіданні.

Судове рішення, ухвалене у відкритому судовому засіданні, проголошується прилюдно. Якщо судовий розгляд відбувався у закритому судовому засіданні, прилюдно проголошується лише резолютивна частина рішення.

Крім цього, рішення Дніпровського районного суду м. Києва розміщуються в Єдиному державному реєстрі судових рішень.

Учасники судового процесу, інші особи, присутні у залі судового засідання, представники засобів масової інформації можуть проводити в залі судового засідання фотозйомку, відео- та аудіозапис з використанням портативних відео- та аудіотехнічних засобів без отримання окремого дозволу суду, але з урахуванням обмежень, установлених законом. Трансляція судового засідання здійснюється з дозволу суду. Проведення в залі судового засідання фотозйомки, відеозапису, а також трансляція судового засідання повинні здійснюватися без створення перешкод у веденні засідання та здійсненні учасниками судового процесу їхніх процесуальних прав.

УВАГА! ЦЕ ВАЖЛИВО! Для здійснення фото- і кінозйомки, відео-, звукозапису із застосуванням стаціонарної апаратури, а також транслювання судового засідання по радіо і телебаченню представникам ЗМІ потрібно звернутися із КЛОПОТАННЯМ до судді-доповідача у справі (зразок клопотання див. нижче).

 

При цьому знімати в залі судового засідання ДО надання судом відповідного дозволу НЕ МОЖНА.

Перед початком судового засідання Ви можете налаштувати апаратуру, але ввімкнути її дозволяється після оголошення судом ухвали про дозвіл фото- та відео зйомки. Клопотання про фото- та відео зйомку розглядається на початку судового засідання, тож не варто перейматися, що щось не вдасться зафіксувати.

Для здійснення прямої радіо- чи телетрансляції судового засідання представникам ЗМІ потрібно не менше, ніж за ДОБУ звернутися також до адміністрації суду (Голови суду чи керівника апарату суду) з проханням надати дозвіл на встановлення спеціального обладнання у приміщенні суду.

Зазначені клопотання варто подавати заздалегідь, що дозволить створити більш зручні умови для виконання журналістами їх професійних обов’язків, зокрема, вирішити питання про слухання справи у більшому приміщенні, облаштувати місця для журналістів, операторів та фотокореспондентів, подбати про технічну допомогу представникам ЗМІ тощо.

Відвідування приміщення суду для поза процесуального спілкування з суддями та працівниками суду з метою з’ясування позицій та перспектив розгляду конкретних справ, здійснення впливу на суддів та працівників суду, отримання консультацій та порад у суддів та працівників суду з питань здійснення правосуддя, чи правових питань – є недопустимим.

 

Особливості фото- і відеозйомки у приміщенні суду, де знаходяться відвідувачі в очікуванні інших судових засідань.

Відповідно до ст. 307 Цивільного кодексу України, фізична особа може бути знята на фото-, кіно-, теле- чи відеоплівку лише за її згодою. Фізична особа, яка погодилася на знімання її на фото-, кіно-, теле- чи відеоплівку, може вимагати припинення їх публічного показу в тій частині, яка стосується її особистого життя.

 

Журналісти та інші особи, присутні у залі судового засідання, мають дотримуватися визначених законодавством загальних правил поведінки в залі судового засідання:

- вставати при вході до зали судового засідання суддів та при їх виході;

 - заслуховувати стоячи рішення суду;

 - дотримуватися тиші;

 - виконувати розпорядження головуючого судді у справі;

 - додержуватися в судовому засіданні встановленого порядку;

 - утримуватися від будь-яких дій, що свідчать про явну зневагу до суду або встановлених в суді правил.

 Представники ЗМІ, присутні на судовому засіданні (якщо вони не є стороною у справі) – не мають можливості задавати питання суддям або сторонам у справі в ході судового засідання.

Відвідувачі зобов’язані мати охайний зовнішній вигляд.

Не допускається присутність у залах судових засідань у спортивному одязі, шортах, майках, топіках, міні-спідницях, одязі з прозорих тканин, з відкритими частинами тіла та без взуття.

Відвідувачам у приміщенні  суду та залах судових засідань забороняється голосно розмовляти, користуватися мобільними телефонами, вчиняти сварки між собою та з працівниками суду, у будь-який спосіб перешкоджати нормальній роботі суддів та працівників суду.

 

У разі порушення відвідувачами громадського порядку, правил поведінки у приміщенні суду, секретарем судового засідання чи судовим розпорядником за розпорядженням голови суду, суддів або керівника апарату суду має складатись протокол про адміністративне правопорушення за ст.185-3 Кодексу України про адміністративні правопорушення.